woensdag 15 februari 2012

Waarschuwing tegen dwaalleraars

1Johannes 4: 1-6

1 Geliefden, vertrouwt niet iedere geest, maar beproeft de geesten, of zij uit God zijn; want vele valse profeten zijn in de wereld uitgegaan. 2 Hieraan onderkent gij de Geest Gods: iedere geest, die belijdt, dat Jezus Christus in het vlees gekomen is, is uit God; 3 en iedere geest, die Jezus niet belijdt, is niet uit God. En dit is de geest van de antichrist, waarvan gij gehoord hebt, dat hij komen zal, en hij is nu reeds in de wereld. 4 Gíj zijt uit God, kinderkens, en gij hebt hen overwonnen; want Hij, die in u is, is meerder dan die in de wereld is. 5 Zij zijn uit de wereld; daarom spreken zij uit de wereld en hoort de wereld naar hen. 6 Wij zijn uit God; wie God kent, hoort naar ons; wie uit God niet is, hoort naar ons niet. Hieraan onderkennen wij de Geest der waarheid en de geest der dwaling.

Tekstverwijzingen per vers:



Vers 1

Jeremia 29:8

 Want zo zegt de HERE der heerscharen, de God van Israël: Laten uw profeten die in uw midden zijn, en uw waarzeggers u niet misleiden, en luistert niet naar uw dromers, die gij laat dromen;

Matteüs 24:4

4 En Jezus antwoordde en zeide tot hen: Ziet toe, dat niemand u verleide!

Efeziérs 5:6 

6 Laat niemand u misleiden met drogredenen, want door zulke dingen komt de toorn Gods over de kinderen der ongehoorzaamheid.

Kolossenzen 2:18

18 Laat niemand u de prijs doen missen door gewilde nederigheid en engelenverering, als ingewijde in wat hij heeft aanschouwd, zonder reden opgeblazen door zijn vleselijk denken,

Matteüs 7: 15,16

15 Wacht u voor de valse profeten, die in schapevacht tot u komen, maar van binnen zijn zij roofgierige wolven. 16 Aan hun vruchten zult gij hen kennen: men leest toch geen druiven van dorens of vijgen van distels?

1 Korintiërs 14:29

29 Wat de profeten betreft, twee of drie mogen het woord voeren, en de anderen moeten het beoordelen.

1 Tessalonicenzen 5:21

21 Beproeft alle dingen; behoudt het goede.  

Matteüs 24: 5

5 Want velen zullen komen onder mijn naam en zeggen: Ik ben de Christus, en zij zullen velen verleiden.

Matteüs 24: 24

24 Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en zij zullen grote tekenen en wonderen doen, zodat zij, ware het mogelijk, ook de uitverkorenen zouden verleiden.

2 Petrus 2:1

1 Toch zijn er ook valse profeten onder het volk geweest, zoals ook onder u valse leraars zullen komen, die verderfelijke ketterijen zullen doen binnensluipen, zelfs de Heerser, die hen gekocht heeft, verloochenende en een schielijk verderf over zichzelf brengend.

2 Johannes 1:7

7 Want er zijn vele misleiders uitgegaan in de wereld, die de komst van Jezus Christus in het vlees niet belijden. Dit is de misleider en de antichrist.

Vers 3

1 Johannes 2:22

22 Wie is de leugenaar dan wie loochent, dat Jezus de Christus is? Dit is de antichrist, die de Vader en de Zoon loochent.

1 Johannes 2:18

18 Kinderen, het is de laatste ure; en gelijk gij gehoord hebt, dat er een antichrist komt, zijn er nu ook vele antichristen opgestaan, en daaraan onderkennen wij, dat het de laatste ure is.

2 Tessalonicenzen 2:7

7 Want de verborgenheid der ongerechtigheid wordt alrede gewrocht; alleenlijk, die hem nu wederhoudt, die zal hem wederhouden, totdat hij uit het midden zal weggedaan worden.

Vers 6

Johannes 8: 47

47 Wie uit God is, hoort de woorden Gods; daarom hoort gij niet, omdat gij uit God niet zijt.

Johannes 10:27

27 Mijn schapen horen naar mijn stem en Ik ken ze en zij volgen Mij,

3 opmerkingen:

  1. Hoi John, leuk om je hier tegen te komen! Het is even zoeken hier, geen 'christelijk categorie-overzicht' wat op zich wel handig was bij punt.nl, alle christelijke blogs op 1 plek. Ik zal je blog regelmatig even checken! Groetjes, Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u! Ben hier ooit begonnen, is wel leuk om het hier weer op te pakken. Is inderdaad wel jammer dat er geen totaal overzicht is van bepaalde categorieen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo John, was wel even nieuwschierig. Dit is heel anders, maar heel verzorgd. Ik wens je Gods Zegen op jou nieuwe begin. En regelmatig rol ik gewoon even binnen.
    Lieve groet, Esther.

    BeantwoordenVerwijderen