donderdag 16 februari 2012

Verdraagt elkanders moeilijkheden zo zult gij de wet van Christus vervullen!

Galaten 6: 1-10

1 Broeders, zelfs indien iemand op een overtreding betrapt wordt, helpt gij, die geestelijk zijt, hem terecht in een geest van zachtmoedigheid, ziende op uzelf; gij mocht ook eens in verzoeking komen. 2 Verdraagt elkanders moeilijkheden; zó zult gij de wet van Christus vervullen. 3 Want indien iemand zich verbeeldt, dat hij iets is, en het niet is, dan vergist hij zich zeer. 4 Ieder moet zijn eigen werk toetsen; dan zal hij slechts voor zichzelf stof tot roem hebben en niet voor een ander. 5 Want ieder zal zijn eigen last dragen.
6 En hij, die onderricht wordt in het woord, dele van alle goed mede aan wie dat onderricht geeft. 7 Dwaalt niet, God laat niet met Zich spotten. Want wat een mens zaait, zal hij ook oogsten. 8 Want wie op (de akker van) zijn vlees zaait, zal uit zijn vlees verderf oogsten, maar wie op (de akker van) de Geest zaait, zal uit de Geest eeuwig leven oogsten. 9 Laten wij niet moede worden goed te doen, want, wanneer het eenmaal tijd is, zullen wij oogsten, als wij niet verslappen. 10 Laten wij dus, daar wij de gelegenheid hebben, doen wat goed is voor allen, maar inzonderheid voor onze geloofsgenoten.

Verwijzende teksten per vers:




Vers 1

Romeinen 14:1

1 Dengene nu, die zwak is in het geloof, neemt aan, maar niet tot twistige samensprekingen.

Romeinen 15: 1

1 Maar wij, die sterk zijn, zijn schuldig de zwakheden der onsterken te dragen, en niet onszelven te behagen.

1Korintiers 9: 22

22 Ik ben voor de zwakken zwak geworden, om de zwakken te winnen; voor allen ben ik alles geweest, om in elk geval enigen te redden.

Vers 2

Matteüs 11:29

29 neemt mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en gij zult rust vinden voor uw zielen;

Johannes 13: 14

14 Indien dan Ik, de Heere en de Meester, uw voeten gewassen heb, zo zijt gij ook schuldig, elkanders voeten te wassen.

1Thessalonicenzen 5:14

14 En wij bidden u, broeders, vermaant de ongeregelden, vertroost de kleinmoedigen, ondersteunt de zwakken, zijt lankmoedig jegens allen.

Vers 5

Psalmen 62: 13

13 Ook de goedertierenheid, o Here, is uwe, want Gij zult ieder vergelden naar zijn werk.

Romeinen 2: 6

6 Welke een iegelijk vergelden zal naar zijn werken;

Verdere verwijzingen bij vers 5: Romeinen14:12 , Jeremia 17:10 en Jeremia 32:19 , Matteüs 16: 27 , 1Korintiers 3:8 , 2Korintiers 5:10 , Openbaringen 2: 23 en Openbaringen 22:12 (geen bijbel? www.biblija.net)

Vers 6

Romeinen 15: 27

27 Zij hebben het immers goedgevonden, maar zijn het ook jegens hen verplicht, want indien de heidenen aan hun geestelijke goederen deel hebben gekregen, behoren zij ook met hun stoffelijke goederen hen te dienen.

1korintiers 9:11

11 Indien wij het zijn, die voor u het geestelijke gezaaid hebben, is het dan te veel, dat wij van u het stoffelijke zouden oogsten?

Vers 7

1korintiers 6: 10

10 Dwaalt niet! Hoereerders, afgodendienaars, overspelers, schandjongens, knapenschenders, dieven, geldgierigen, dronkaards, lasteraars of oplichters, zullen het Koninkrijk Gods niet beërven.

Lukas 16: 25

25 Maar Abraham zeide: Kind, herinner u, hoe gij het goede tijdens uw leven hebt ontvangen en insgelijks Lazarus het kwade; nu wordt hij hier vertroost en gij lijdt pijn.

Vers 9

2Thessalonicenzen   3: 13

13 En gij, broeders, wordt niet moede te doen wat goed is.

Vers 10

1Timoteus 5: 8

8 Doch zo iemand de zijnen, en voornamelijk zijn huisgenoten, niet verzorgt, die heeft het geloof verloochend, en is erger dan een ongelovige.

Ik heb gebruikt gemaakt van de Statenvertaling en de NBG vertaling!

Groet en Gods zegen, John

3 opmerkingen:

  1. Dat is niet gemakkelijk hoor, als de tekst 'werk in uitvoering' wordt. Toch, als je ondanks de moeilijkheid en het dragen van onrecht of wat er ook maar scheef zit, je je in het centrum van God 's wil beweegt.....dan valt alles er omheen weg. Dan heb je niets meer nodig dan Christus alleen, en zo gewortelt in Hem, mag je zelf een oase zijn in de woestijn en delen van dat levende water wat vanuit je binnenste naar buiten moet komen, zodat anderen ook mogen drinken......en dan...!!! Dan zal er wat veranderen zeg.....écht waar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem je hebt gelijk makkelijk is het niet maar, gelukkig hoeven we het niet alleen te doen en mogen we bouwen op Christus.

      Kan eigenlijk alleen maar amen zeggen op je reactie!

      Groet en Gods zegen, John

      Verwijderen
  2. Goropius Becanus7 maart 2012 om 01:22

    Ontroerend hoe 'wie zich sterk voelt in zijn geloof' wordt aangemaand de zwakte van de zwakke mee te dragen; Mensen sterken als ze zich te pletter schamen voor hun tekorten. Wat een uniek geschrift is onze Bijbel in de wereldliteratuur. Delen in de lasten van elkaars ellende... het zijn dingen die mensen niet uit zichzelf kunnen volhouden. En binnen noch buiten de kerken lukt dat goed. Gods Woord zet ons daartoe aan.
    Een kerk moet een plaats zijn waar kapotte geesten rust vinden en waar we met onze gescheurde harten naartoe moeten kunnen.
    Natuurlijk lukt dat nauwelijks... maar laat het ons streven zijn. Amen. Ik sluit me aan bij mijn broer en zus hierboven.

    BeantwoordenVerwijderen