donderdag 8 maart 2012

Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld


Johannes 3: 1-21

1 En er was iemand uit de Farizeeën, wiens naam was Nikodemus, een overste der Joden; 2 deze kwam des nachts tot Hem en zeide tot Hem: Rabbi, wij weten, dat Gij van God gekomen zijt als leraar; want niemand kan die tekenen doen, welke Gij doet, tenzij God met Hem is. 3 Jezus antwoordde en zeide tot hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, tenzij iemand wederom geboren wordt, kan hij het Koninkrijk Gods niet zien. 4 Nikodemus zeide tot Hem: Hoe kan een mens geboren worden, als hij oud is? Kan hij dan voor de tweede maal in de moederschoot ingaan en geboren worden? 5 Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, tenzij iemand geboren wordt uit water en Geest, kan hij het Koninkrijk Gods niet binnengaan. 6 Wat uit het vlees geboren is, is vlees, en wat uit de Geest geboren is, is geest. 7 Verwonder u niet, dat Ik u gezegd heb: Gijlieden moet wederom geboren worden. 8 De wind blaast, waarheen hij wil, en gij hoort zijn geluid, maar gij weet niet, vanwaar hij komt of waar hij heengaat; zó is een ieder, die uit de Geest geboren is. 9 Nikodemus antwoordde en zeide tot Hem: Hoe kan dit geschieden? 10 Jezus antwoordde en zeide tot hem: Gij zijt de leraar van Israël, en deze dingen verstaat gij niet? 11 Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: wij spreken van wat wij weten en wij getuigen van wat wij gezien hebben, en gij neemt ons getuigenis niet aan. 12 Indien Ik ulieden van het aardse gesproken heb, zonder dat gij gelooft, hoe zult gij geloven, wanneer Ik u van het hemelse spreek? 13 En niemand is opgevaren naar de hemel, dan die uit de hemel nedergedaald is, de Zoon des mensen. 14 En gelijk Mozes de slang in de woestijn verhoogd heeft, zó moet ook de Zoon des mensen verhoogd worden, 15 opdat een ieder, die gelooft, in Hem eeuwig leven hebbe. 16 Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe. 17 Want God heeft zijn Zoon niet in de wereld gezonden, opdat Hij de wereld veroordele, maar opdat de wereld door Hem behouden worde. 18 Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld; wie niet gelooft, is reeds veroordeeld, omdat hij niet heeft geloofd in de naam van de eniggeboren Zoon van God. 19 Dit is het oordeel, dat het licht in de wereld gekomen is en de mensen de duisternis liever gehad hebben dan het licht, want hun werken waren boos. 20 Want een ieder, die kwaad bedrijft, haat het licht, en gaat niet tot het licht, opdat zijn werken niet aan de dag komen; 21 maar wie de waarheid doet, gaat tot het licht, opdat van zijn werken blijke, dat zij in God verricht zijn.

Tekstverwijzingen uit vers 16, 17 en 18.


Vers 16

Romeinen 5: 8
God echter bewijst zijn liefde jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is.

Romeinen 8:31
31 Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn?

1 Johannes 4:9
Hierin is de liefde Gods jegens ons geopenbaard, dat God zijn eniggeboren Zoon gezonden heeft in de wereld, opdat wij zouden leven door Hem.

Lukas 19: 10
10 Want de Zoon des mensen is gekomen om het verlorene te zoeken en te redden.

1 Johannes 5: 10
10 Wie in de Zoon van God gelooft, heeft het getuigenis in zich; wie God niet gelooft, heeft Hem tot een leugenaar gemaakt, omdat hij niet geloofd heeft in het getuigenis, dat God getuigd heeft van zijn Zoon.

Vers 17

Lukas 9: 56
56 Want de Zoon des mensen is niet gekomen om der mensen zielen te verderven, maar om te behouden. En zij gingen naar een ander vlek.

Johannes 9: 39

39 En Jezus zeide: Tot een oordeel ben Ik in deze wereld gekomen, opdat wie niet zien, zien mogen, en wie zien, blind worden.

Johannes 12: 47

47 En indien iemand naar mijn woorden hoort, maar ze niet bewaart, Ik oordeel hem niet, want Ik ben niet gekomen om de wereld te oordelen, doch om de wereld te behouden.

1 Johannes 4: 14

14 En wij hebben aanschouwd en getuigen, dat de Vader de Zoon gezonden heeft als Heiland der wereld.

Vers 18

Johannes 5: 24

24 Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, wie mijn woord hoort en Hem gelooft, die Mij gezonden heeft, heeft eeuwig leven en komt niet in het oordeel, want hij is overgegaan uit de dood in het leven.

Johannes 6: 40 en 47

40 Want dit is de wil mijns Vaders, dat een ieder, die de Zoon aanschouwt en in Hem gelooft, eeuwig leven hebbe, en Ik zal hem opwekken ten jongsten dage.

47 Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Wie gelooft, heeft eeuwig leven.

Johannes 20: 31

31 Maar deze zijn geschreven, opdat gij gelooft, dat Jezus is de Christus, de Zone Gods; en opdat gij, gelovende, het leven hebt in Zijn Naam.


Gebruik gemaakt van statenvertaling jongbloededitie en de NBG vertaling 

Groetjes en Gods zegen, 

3 opmerkingen:

  1. Goropius Becanus8 maart 2012 om 16:48

    Ik geloof in het eeuwig leven maar ik kan het voor een ander niet bewijzen, zoals die andere het tegendeel hiervan niet kan bewijzen.
    Als er niets te bewijzen valt hebben we als mensen de keuze uit twee opties:

    Wie niet gelooft in een eeuwig leven, heeft geen andere keus dan te geloven in een eeuwige dood.
    De vertelling over Christus vormt hierin - zelfs maar als loutere vertelling - een uniek gegeven in de geschiedenis van het menselijke denkvermogen.

    Komt daar en ''Eeuwige' op de wereld om eindig te worden. God gaat dood: einde religie.
    Als we willen dat het God was die dood ging... dan hebben we wiskundig geen andere keus dan aan te nemen dat de Eeuwige niet de Eeuwige was geweest indien Hij dood was gebleven.
    Als de Eeuwige eindig was geworden, dan had Hij geen andere keuze dan weer levend te worden.
    Als je dus NIET gelooft in de opstanding van Christus, geloof je ook niet dat de religie is afgeschaft. Want met deze 'God' stierf ook alle religie en elke overtuiging.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo John, heb even weer ingehaald met lezen. Maar dit stuk, is zo mooi door de Here Jezus uitgelegd tegen Nicodemus over de wedergeboorte. En al die teksten die je er bij heb vermeld, spreken al zo duidelijk van het geloof in de Here Jezus weer. Want dat is waar het volledig om gaat. Daar zit kracht en leven in. Ik ben zelf net even bezig geweest over het zaaien, en dat God de wasdom geeft, en John hier bij jou wordt gezaaid. Dat lees ik in alles. Heerlijk, wat een bemoediging.
    Zaai door, en onze Hemelse Vader laat het groeien, op een manier die wij vaak niet altijd zien. De Here Jezus wordt grootgemaakt, Zijn leven, Zijn sterven en opstanding voor ieder mens, en wij mogen meedelen in Zijn verheerlijking door ons geloof in Hem, Jezus Christus.

    John, Gods Rijke zegen en Liefde, en lieve groet van mij, Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Esther dank je wel voor deze bemoedigende reactie!

    BeantwoordenVerwijderen