maandag 19 maart 2012

De christelijke vrijheid

Galaten 5: 1-15
 
1 Opdat wij waarlijk vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt. Houdt dus stand en laat u niet weder een slavenjuk opleggen. 2 Zie, ik, Paulus, zeg u: indien gij u laat besnijden, zal Christus u geen nut doen. 3 Nogmaals betuig ik aan ieder, die zich laat besnijden, dat hij verplicht is de gehele wet na te komen. 4 Gij zijt los van Christus, als gij door de wet gerechtigheid verwacht; buiten de genade staat gij. 5 Wij immers verwachten door de Geest uit het geloof de gerechtigheid, waarop wij hopen. 6 Want in Christus Jezus vermag noch besnijdenis iets, noch onbesneden zijn, maar geloof, door liefde werkende. 7 Gij liept goed. Wie is u in de weg gekomen, dat gij aan de waarheid niet meer gehoorzaamt? 8 Die overreding kwam niet van Hem, die u roept. 9 Een weinig zuurdeeg maakt het gehele deeg zuur. 10 Ik voor mij ben van u overtuigd in de Here, dat gij geen andere mening zult hebben. Maar wie u in verwarring brengt, zal zijn straf hebben te dragen, wie hij ook zij. 11 Wat mij echter betreft, broeders, indien ik nog de besnijdenis predik, waarom word ik dan nog vervolgd? Dan is immers het aanstotelijke van het kruis van kracht beroofd. 12 Zij moesten zich maar laten snijden, die u verontrusten! 13 Want gij zijt geroepen, broeders, om vrij te zijn; (gebruikt) echter die vrijheid niet als een aanleiding voor het vlees, maar dient elkander door de liefde. 14 Want de gehele wet is in één woord vervuld, in dit: gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. 15 Indien gij echter elkander bijt en vereet, ziet dan toe, dat gij niet door elkander verslonden wordt.

Tekstverwijzingen per vers:




Vers 1

Johannes 8: 32

32 en gij zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken.

Romeinen 6: 18

18 en, vrijgemaakt van de zonde, zijt gij in dienst gekomen van de gerechtigheid.

1Petrus 2:16

16 als vrijen en niet als mannen, die de vrijheid misbruiken tot dekmantel voor hun kwaadwilligheid, maar als dienaren Gods.

Jesaja 9:3

3 Want het juk dat het drukte, en de stang op zijn schouder, de roede van zijn drijver, hebt Gij verbroken als op Midjansdag.

Vers 2

Handelingen 15:1

1 En sommigen, uit Judea gekomen, leerden de broeders: Indien gij u niet besnijden laat naar het gebruik van Mozes, kunt gij niet behouden worden.

Vers 6

Matteüs 12:50

50 Want al wie doet de wil mijns Vaders, die in de hemelen is, die is mijn broeder en zuster en moeder.

Johannes 15:14

14 Gij zijt mijn vrienden, indien gij doet, wat Ik u gebied.

1Korintiers   7: 19

19 (Want) besneden zijn betekent niets, en onbesneden zijn betekent niets, maar wèl het houden van Gods geboden.   (lees 1 Korintiers 7 )

2Korintiers 5:17

17 Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen.

Galaten 6:15

15 Want besneden zijn of niet besneden zijn betekent niets, maar of men een nieuwe schepping is.

Kolossenzen 3:11

11 waarbij geen onderscheid is tussen Griek en Jood, besneden of onbesneden, barbaar en Skyth, slaaf en vrije, maar alles en in allen is Christus.

1Thessalonicenzen 1:3

3 onophoudelijk gedachtig aan het werk uws geloofs, de inspanning uwer liefde en de volharding uwer hoop op onze Here Jezus Christus voor het oog van onze God en Vader.

Vers 7

Galaten 3:1

1 O gij uitzinnige Galaten, wie heeft u betoverd, dat gij der waarheid niet zoudt gehoorzaam zijn; denwelken Jezus Christus voor de ogen te voren geschilderd is geweest, onder u gekruist zijnde? (Statenvertaling)

Vers 9

1Korintiers 5:6

6 Uw roem deugt niet. Weet gij niet, dat een weinig zuurdeeg het gehele deeg zuur maakt?

Vers 11

1Korintiers 1:23

23 Doch wij prediken Christus, den Gekruisigde, den Joden wel een ergernis, en den Grieken een dwaasheid;

Vers 12

Jozua 7:25

25 En Jozua zeide: Zoals gij ons in het ongeluk hebt gestort, zal de HERE u op deze dag in het ongeluk storten. Toen stenigde heel Israël hem, en men verbrandde hen met vuur, en wierp stenen op hen.

Vers 13

1Korintiers 8:9

9 Maar ziet toe, dat deze bevoegdheid van u niet tot aanstoot voor de zwakken worde.

1Petrus 2: 16

16 als vrijen en niet als mannen, die de vrijheid misbruiken tot dekmantel voor hun kwaadwilligheid, maar als dienaren Gods.

Judas vers 4

4 Daarom bevreemdt het hen, dat gij u niet met hen stort in diezelfde poel van liederlijkheid, en zij belasteren u;

Vers 14

8 Zijt niemand iets schuldig dan elkander lief te hebben; want wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld.

Leviticus 19:8

18 Gij zult niet wraakzuchtig en haatdragend zijn tegenover de kinderen van uw volk, maar uw naaste liefhebben als uzelf: Ik ben de HERE.

Matteüs 22:39

39 Het tweede, daaraan gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.  

Marcus 12:31

31 Het tweede is dit: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Een ander gebod, groter dan deze, bestaat niet.

Jakobus 2:8

8 Indien gij echter de koninklijke wet vervult naar het schriftwoord: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf, dan doet gij wèl.
 
Notitiie: De verwijzingen uit vers 10 en vers 15 zijn niet opgenomen in bovenstaande lijst, het ging hier om de volgende verwijzingen: in vers 10: 2korintiers 2:3 en 2Korintiers 8:22 en vers 15: 2korintiers 12:20
 
 
Groetjes en Gods zegen, JohnB

1 opmerking:

  1. Goropius Becanus28 maart 2012 om 13:17

    Eigenlijk... menselijk gezien was het niet zo'n gek idee dat die Galaten zich wilden laten besnijden. Zij hadden uit hun culturele achtergrond niets met Joden maar door hun geloof in Jezus 'erfden zij' a.h.w. de God van he Jodendom die buiten dat Jodendom nooit of nauwelijks door anderen was gepraktiseerd.
    Helemaal zo vreemd niet dat de Galaten er dus aan dachten zich ook te laten besnijden.

    Maar hoe Paulus daar tegen te keer gaat... indrukwekkend.

    Nochtans had niemand minder dan Mozes de besnijdenis als dwingende plicht in de Tenach omschreven.
    Als Jood vroeg het veel lef om tegen zoiets in te gaan!
    Zo dwingend als God het aan Mozes had opgelegd... zo dwingend voert Paulus (ook) dit stukje 'religie' in naam van diezelfde 'God' af!

    God lijkt wel tegenstrijdig... iemand?
    Voel je uitgedaagd.

    BeantwoordenVerwijderen