donderdag 7 februari 2013

Symbolen en hun betekenis


In deze blog wil ik het graag hebben over symbolen, in onze maatschappij beschikken we over vele symbolen met verschillende betekenissen. Veel van die betekenissen hebben te maken met het occulte, ook zijn er symbolen als bijvoorbeeld het kruis wat voor velen het symbool is voor de verlossing die wij hebben mogen ontvangen in en door Jezus Christus.

Kijken we naar het kruis dan zien we dat het kruis vaak “heilig” is voor vele mensen. Maar in hoeverre is dat kruis “heilig”? Wij mensen hebben daar een betekenis aangegeven van verlossing en redding maar, in vroegere tijden was het natuurlijk gewoon een executie middel, een executie middel waar onze Heer en Heiland ook aangehangen heeft om voor ons de prijs van onze zonde te betalen. Dus in eerste instantie was het een moord/marteltuig en wij hebben het omgedoopt tot symbool van verlossing en genade. (of is het zo dat door wat Christus aan het kruis heeft gedaan de betekenis is verandert van het kruis? Eerst teken van vloek nu door wat Christus heeft gedaan teken van verlossing?)

Het is aan de ene kant best logisch dat we dat zo gedaan hebben kijkend naar wat Jezus voor ons heeft gedaan aan het kruishout maar, aan de andere kant is het ook wel vreemd dat we met z’n allen een executie werktuig  gebruiken als symbool van genade en verlossing. De werkelijke verlossing zit hem niet in het kruis maar de werkelijke verlossing zit hem toch in Christus Jezus? (Jezus maakt ons vrij!Niet het kruis)


Verder hebben we allerlei symbolen in onze maatschappij waar we allemaal zo onze eigen betekenis aan verbinden, veel van die symbolen hebben echter een overduidelijke betekenis in het occulte zoals bijvoorbeeld het pentagram. (vijf puntige ster) Echter schijnt het pentagram ook een betekenis te hebben in de Katholieke kerk. Welke betekenis weegt dan zwaarder, die in het occulte of die van de Katholieke kerk?
De David ster is ook een erg bekend symbool, we kennen het als het symbool van het joodse volk. Echter schijnt ook daar een betekenis achter te schuilen vanuit de vroege geschiedenis die niet helemaal zuiver is. Toch is de David ster het symbool van onder andere het Joodse volk wat wij als christenen kennen als het volk van God.

Mijn vraag is: Hoe serieus moeten we de betekenis van sommige symbolen nemen en wat er mee te doen?

Persoonlijk heb ik het niet zo op een pentagram en ben ik van mening dat de algemene occulte betekenis die er verbonden is wel degelijk van invloed kan zijn op ons, ook wanneer we die betekenis er zelf niet aangegeven hebben. Bij een David ster ligt dat gek genoeg weer anders voor mij, dat is misschien vreemd maar, dat komt waarschijnlijk omdat ik tot voor kort niet wist dat daar van oorsprong een duistere betekenis achter zat. Misschien is het bij die laatste dan ook wel zo dat ik het een en ander beter op mij in moet laten werken. Het kruis dan, het kruis is voor mij ook altijd een teken van genade en verlossing geweest, het is immers zo dat aan het kruis Christus voor ons de prijs heeft betaald voor onze zonden. Echter ben ik wel van mening dat we niet moeten vergeten dat het Christus is geweest die de prijs heeft betaald en dat volgens mij het executie middel, in dit geval het kruis slechts een middel was.

Ja wat nu te doen met symbolen? Welke waarde moeten we daar nu aanhangen? Ik denk dat een ieder daarvoor zichzelf samen met God uit moet zien te komen. We kunnen elkaar wijzen op het een en ander, elkaar waarschuwen dat het misschien wel eens een foute invloed zou kunnen hebben. Feit is dat er symbolen zijn met goede betekenissen en symbolen met slechte betekenissen en symbolen met zowel een slechte als een goede betekenis. Misschien beter om symbolen los te laten en ons te richten op Christus, want nogmaals Christus de zoon van God is het geweest die voor ons de prijs heeft betaald, Hij is gestorven in onze plaats om zo verzoening te brengen tussen ons en God, Christus is onze verlosser en Zaligmaker, de weg de waarheid en het leven en niemand komt tot de Vader dan door Hem!

Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft! (Johannes 3: 16)

Link naar site met uitleg over betekenissen van enkele symbolen: Verhoevenmarc.be

1 opmerking:

  1. Hallo John, dit is een mooi verhelderend stukje. Veel symbolen hebben iets occults. Ik ga niet zeggen dat het kruis, meteen occult is, maar vele mensen maken van het kruis zelf, wél een soort afgod. Het kruis red ons niet, Jezus alleen red ons. Ook blijven veel mensen hangen aan Jezus aan het kruis, net of Hij er nooit vanaf gekomen is.
    Jezus sterven, ja, daar begint het mee, Hij stierf voor de zonden van de mensheid, maar dan gaat het verder, wij hebben een levende, opgestane Christus.
    Ook de dood hield Hem niet vast, kon Hem zelfs niet vasthouden.

    Ik heb nog even de link met symbolen gekeken, heel verhelderend. Is wel eens goed, om aan te tonen, dat er toch een gevaar in zit.

    John, Gods Zegen toegewenst, en dank je wel voor jou fijne, bemoedigende artikelen. En liefdevolle groet, Esther.

    BeantwoordenVerwijderen