donderdag 21 februari 2013

Opnieuw vrijspraak in blasfemiezaak Pakistan


Ermelo - Een Pakistaanse rechtbank heeft alle aanklachten van godslastering tegen een Pakistaanse christen afgewezen. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt. Dat gebeurde slechts één keer eerder in Pakistan: in de blasfemiezaak tegen het tienermeisje Rimsha Masih.

De 56-jarige Barkat Masih en zijn advocaten werden compleet verrast door de uitspraak van de rechtbank in de Pakistaanse provincie Punjab. “In alle jaren dat ik werk als advocaat heb ik nog niet meegemaakt dat een rechter het lef had dit te doen in een zaak die zo gevoelig ligt”, vertelt Allah Rakha, advocaat van Masih. “Vrijwel altijd schuiven rechters zulke godslasteringszaken door naar hogere rechtbanken en verklaren ze de verdachte schuldig. Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat een verdachte de beproeving bespaard blijft van beroepingszaken en borgtochtverzoeken.” In de zaak tegen Rimsha Masih was het uiteindelijk het hooggerechtshof dat de zaak verwierp, maar ook dat was nog niet eerder voorgekomen.


De strenge wetten op godslastering in Pakistan worden geregeld misbruikt voor het uitvechten van onderlinge ruzies. Dat was volgens Barkat Masih ook het geval in de zaak tegen hem, die al begon in 2011. Twee mannen, die vermoedelijk uit waren op het land dat Masih bezit, beschuldigden hem van het beledigen van de profeet Mohammed. Het tweetal diende een aanklacht in en Masih werd zonder pardon gearresteerd en beschuldigd van blasfemie.

Zestien maanden zat Masih achter de tralies voordat de zaak tegen hem diende. De eerste rechter die over de zaak moest oordelen, weigerde dat te doen. “Betrokkenheid zou zijn leven in gevaar kunnen brengen en daarom weigerde hij de zaak af te handelen”, aldus Rakha, die zelf ook werd bedreigd omdat hij Masih bijstond. 

Uiteindelijk veegde een nieuwe rechter in januari alle aanklachten van tafel. “Het is te hopen dat met een nieuwe uitspraak als deze in zo’n korte tijd het tij keert voor christenen die op zo’n gemakkelijke manier gevangen kunnen worden gezet”, zegt Open Doors-woordvoerder Wimco Ester. “Maar het blijft een spannende situatie. Net als in de zaak van Rimsha, die moest onderduiken toen ze vrijkwam uit de gevangenis, zijn ook in de situatie van Barkat Masih zorgen dat Pakistaanse moslims het recht in eigen hand nemen. Er wordt nu al gezegd dat ook hij niet terug kan naar het dorp waar hij woonde. Er wordt voor hem en zijn gezin een nieuw onderkomen gezocht. Het is treurig dat dit het gevolg is.”

De wetten op godslastering zijn wereldwijd al langer onderwerp van discussie sinds de veroordeling van de Pakistaanse Asia Bibi. In november 2010 werd zij ter dood veroordeeld omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Tot nu verblijft Bibi in de gevangenis omdat de doodstraf nog niet is uitgevoerd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten