woensdag 26 juni 2013

Onderzoek: Christenen extra kwetsbaar in Syrische burgeroorlog

Ermelo - In de Syrische burgeroorlog lopen christenen groter risico slachtoffer te worden van geweld dan andere inwoners van het land.  Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van eigen onderzoek.

Christenen in Syrië bevinden zich in een bovengemiddeld kwetsbare positie nu sektarisch geweld in het land toeneemt, blijkt uit onderzoek van Open Doors. Christelijke vrouwen zijn vaker het slachtoffer van seksueel misbruik, terwijl mannen vooral onder druk worden gezet om mee te strijden aan de zijde van zowel oppositie als regering . Het rapport is samengesteld door het onderzoeksteam van Open Doors dat ook jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging samenstelt.


De toenemende druk op christenen maakt dat zij steeds banger worden om samen te komen voor kerkdiensten. Volgens betrokken deskundigen blijkt dat christenen een groter risico lopen om getroffen te worden door bedreiging, ontvoering en geweld. Harde cijfers ontbreken, maar het feit dat christenen verhoudingsgewijs vaker het land verlaten dan enige andere religieuze of etnische groep, lijkt de conclusies te bevestigen. “Christenen bevinden zich tussen twee vuren. Ze bevinden zich tussen de strijdende partijen van de regeringstroepen en de oppositie en ondervinden geweld van beide partijen”, concludeert het rapport.
De onderzoekers erkennen dat de strijd de complete bevolking treft, maar christenen vormen veelal een gemakkelijk doelwit. 

Zo weigeren christenen de wapens op te pakken en terug te vechten als ze worden aangevallen. Sluipschutters kunnen vrij eenvoudig de huizen van christenen confisqueren, omdat christenen zich niet verdedigen. De Amerikaanse politiek commentator Nicholas Heras schrijft in het rapport dat de strijd in Syrië steeds meer de vorm aanneemt van een ‘jihad’ tegen de Syrische overheid en dat oppositiepartijen in toenemende mate islamiseren.

In het rapport worden vier uitkomsten van het conflict in Syrië geschetst, waarbij de onderzoekers concluderen dat het meest aannemelijk is dat de ‘door extremistische moslims gedomineerde’ oppositiepartijen de regering omver zullen werpen. In dat geval, zo beschrijft het rapport, zal sektarisch geweld alleen maar verder toenemen omdat de verwachting is dat de oppositiepartijen er niet in zullen slagen de regering van al-Assad en zijn aanhangers volledig omver te werpen.

Naast de val van al-Assad beschrijft het rapport nog enkele mogelijke scenario’s. Zo zou al-Assad in het zadel kunnen blijven, terwijl het geweld langzaam uitdooft. Een andere mogelijkheid is een slepende burgeroorlog waarin het sektarische element langzamerhand naar de achtergrond verdwijnt. Het laatste scenario, een islamitische staat onder leiding van radicale oppositiegroeperingen, noemen de onderzoekers ‘een worstcase scenario voor Syrische christenen’.


Wat er ook gebeurt in Syrië, commentator Heras verwacht dat de toekomst voor Syrische christenen er somber uit zal zien. “Christenen moeten het vooruitzicht accepteren dat ze wellicht nooit meer terug kunnen keren naar hun woningen, of dat er een samenleving ontstaat die minder pluralistisch is dan voor de oorlog.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten