Eritrea – Vervolging van christenen in Eritrea wordt steeds heviger. Dat melden lokale christenen aan Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen ondersteunt. Afgelopen week arresteerde de Eritrese overheid 37 christelijke studenten. De studenten zijn overgebracht naar een militair kamp in Dekemhare. Ook werden vijf christenen in Asmara opgepakt.
De arrestaties van afgelopen week maken deel uit van een al langer lopende overheidscampagne tegen christenen die behoren tot niet-toegestane kerken. “Deze campagne is de afgelopen maanden sterk geïntensiveerd”, zegt Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors. “Sinds januari zijn 191 christenen gearresteerd. Veel van deze christenen worden onder extreem zware omstandigheden gevangen gehouden en gemarteld. We hebben tot op heden geen enkel signaal ontvangen dat erop zou wijzen dat er zicht is op vrijlating.”
De 37 christelijke studenten werden opgepakt in de stad AdiKihe, honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Asmara en overgebracht naar een militair strafkamp. Van de vijf gearresteerde christenen uit Asmara is niet bekend waar ze worden vastgehouden.
Een voorganger in Eritrea spreekt zijn zorgen uit over de huidige situatie van Eritrese christenen. “De vervolging van christenen in Eritrea neemt duidelijk toe. Het wordt steeds moeilijker.” Lokale kerkleiders vertellen dat zij ondanks de vervolging blijven bidden voor de overheid.
Veel christenen worden gearresteerd tijdens hun militaire dienst. Hun familie wordt meestal niet geïnformeerd over de gevangenschap. Christenen worden vaak naar militaire kampen gebracht waar zij onder zware omstandigheden fysiek werk moeten verrichten.
Sinds 2002 zijn in Eritrea de Rooms-Katholieke Kerk, de Eritrese Orthodoxe Kerk en de Lutherse Kerk toegestaan. De overheid houdt sinds die tijd een ware klopjacht op alle christenen die niet behoren tot één van de drie kerkgenootschappen. Volgens de staat verstoren deze christenen de eenheid van het land. Open Doors schat het aantal christenen dat wordt vastgehouden in gevangenissen en strafkampen op 1.200.
1200 is zo ontzettend veel. En allemaal hebben ze hun eigen verhaal.
BeantwoordenVerwijderen- still praying -
Ja Jedidja en de 1200 honderd in eritrea zijn maar het spreekwoordellijke topje van de ijsberg helaas!
BeantwoordenVerwijderen