woensdag 11 juli 2012

Is er MEER? Jazeker is er MEER!

" Het zondebesef is bij heel veel mensen in Nederland verdwenen. We spreken eerder over schaamte dan over zonde"

Bovenstaande is een quote van Hans Esbach uit een artikel op de website cip.nl over het project ‘MEER’ dat in September van start gaat met de uitgave van een eigentijdse christelijke Glossy.

Het zondebesef is denk ik inderdaad steeds verder te zoeken bij mensen net als overigens het Godsbesef maar, wil dat zeggen dat we de boodschap maar aan moeten passen?  Het lijkt mij niet de juiste weg om de boodschap aan te passen of om de boodschap van Christus in een wereldgelijkvormige jas te stoppen. Het evangelie van Christus Jezus is nog steeds hetzelfde als 2000 jaar geleden, er is helemaal niets aan verandert: ‘Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft!’ God heeft Zijn Zoon Jezus Christus gezonden om de straf op zich te nemen die wij hadden verdiend, die straf had niet zo zeer te maken met schaamte maar, wel met zonde, zonde die wij mensen gedaan hebben en nog steeds doen.  We kunnen wel gaan praten over schaamte in plaats van zonde, we kunnen de boodschap van genade wel helemaal anders in gaan kleden, de vraag echter is dan: Ontdoen we daardoor het evangelie niet van zijn kracht?


Ik persoonlijk denk dat we ons op zeer glad ijs begeven wanneer we het evangelie aan gaan passen op wat voor manier dan ook omdat het dan beter aan zou sluiten bij het overgrote deel van de mensen. Het zondebesef mag dan wel voor een groot deel verdwenen zijn maar dat wil dus volgens mijn niet zeggen dat je daarom de boodschap van het evangelie moet aanpassen, nee het is dan zaak om mensen juist weer dat zondebesef terug te geven. Mensen weer bewust maken van wat zonde is en wat niet, mensen weer bewust maken van het feit dat er een God is die hen en al het andere op aarde gemaakt heeft. Dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, daar ben ik mij ook heel erg van bewust maar, dat betekent niet dat we daarom het hele zaakje maar aan moeten passen  om dan maar op die manier mensen proberen te bereiken, toch?

Jezus Christus de Zoon van God is gekomen om te de straf die wij hadden verdiend op zich te nemen, Hij heeft die straf op zich genomen door te sterven aan het kruis op Golghota. Jezus is niet gestorven zodat wij voorbij onze ‘schaamte’ konden komen, nee Hij is gestorven om af te rekenen met de zonde, zonde die tussen ons en God in stond. (soms nog steeds staat) In en door Jezus Christus is het mogelijk voor ons mensen om bij God te komen, de weg naar God toe is weer open. De weg was gesloten door de zonde in je leven maar, is nu geopend in en door Jezus Christus, de weg de waarheid en leven! (Johannes 14: 6)

Het mag duidelijk zijn dat ik van mening ben dat we het evangelie zo moeten houden zoals het is en dat we niet woorden als zonde moeten gaan vervangen voor schaamte omdat dat de mogelijke ontvanger meer aanspreekt, nee  gewoon de vertellen zoals het is: Mensen  hebben allemaal gezondigd en missen allemaal de heerlijkheid van God! Niemand uitgezonderd en in en door Jezus Christus is het mogelijk om tot die heerlijkheid van God te komen, voor de duidelijkheid Jezus Christus is de enige echte mogelijkheid! Hij alleen is de weg de waarheid en het leven en alleen door Hem kunnen wij tot God de Vader komen!

Groet en Gods zegen,

Romeinen 3: 21-31
21 Thans is echter buiten de wet om gerechtigheid Gods openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 22 en wel gerechtigheid Gods door het geloof in [Jezus] Christus, voor allen, die geloven; want er is geen onderscheid. 23 Want allen hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden om niet gerechtvaardigd uit zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus. 25 Hem heeft God voorgesteld als zoenmiddel door het geloof, in zijn bloed, om zijn rechtvaardigheid te tonen, daar Hij de zonden, die tevoren onder de verdraagzaamheid Gods gepleegd waren, had laten geworden – 26 om zijn rechtvaardigheid te tonen, in de tegenwoordige tijd, zodat Hijzelf rechtvaardig is, ook als Hij hem rechtvaardigt, die uit het geloof in Jezus is.
27 Waar blijft het roemen dan? Het is uitgesloten. Door welke wet? Der werken? Neen, maar door de wet van geloof. 28 Want wij zijn van oordeel, dat de mens door geloof gerechtvaardigd wordt, zonder werken der wet. 29 Of is God alleen de God der Joden? Niet ook der heidenen? Zeker, ook der heidenen. 30 Indien er namelijk één God is, die de besnedenen rechtvaardigen zal uit het geloof en de onbesnedenen door het geloof. 31 Stellen wij dan door het geloof de wet buiten werking? Volstrekt niet; veeleer bevestigen wij de wet.

3 opmerkingen:

  1. John ben het volkomen met jou eens en volgens mij staat het ook duidelijk genoeg in openbaring 22: 18-19. Frieda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo John, toen ik het stukje las moest ik meteen denken aan 2 Timotheüs 4:3. Dat velen de gezonde leer niet meer kunnen verdragen, maar zoeken naar een leer die hun gehoor streelt. Het ware evangelie is juist dat Jezus stierf voor onze zonden, Hij droeg onze straf, die wij allemaal verdiend hebben. Ieder mens staat onder het oordeel van God, alleen door geloof in Jezus Christus, is die weg naar God weer open.
    Er is geen andere weg als alleen door de gekruisigde en opgestane Heer Jezus Christus. Want juist de zonden is de grote breuk tussen de mens en God, en niet onze schaamte.
    De teksten die Frieda gaf heb ik even gelezen en ben het daar helemaal mee eens. Mooi, duidelijk artikel John.

    Gods rijke Zegen, en liefs van mij, Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja soms is het goed om iets een beetje te verpakken maar je moet wel er op blijven letten dat het geen afbreuk doet aan de uiteindelijk boodschap

    BeantwoordenVerwijderen